Genua

Gastblog

Met dank aan Saskia Bakker van Camping RioRequesa

In Genua ontvouwt de historie zich voor je ogen. Bezoek de vele winkeltjes die er zijn en vaak al generaties lang gerund worden door een familie. Bekijk de grote oude huizen (palazzi ), vroeger eigendom van de rijkste families in Italië.

Charles Dickens beschreef Genua in 1845 als “beautiful confusion”. Dickens heeft net als vele andere schrijvers Genua geportretteerd als een havenstad met vele lichte en donkere schaduwen. Deze beschrijving gaat nog steeds op wanneer je door de schaduwrijke kleine donkere straatjes van Genua loopt en uiteindelijk op de via Garibaldi komt en de grote palazzi ziet staan in het zonlicht. De via Garibaldi is gevuld met 16e -eeuwse prachtige palazzi. Deze straat is zeker een bezoekje waard.

Hoewel het historische oude centrum van Genua een stuk kleiner is dan het oude centrum van Rome of Napels wordt er wel gezegd dat Genua het best bewaarde middeleeuwse stad centrum heeft. 

Historisch winkelen.

In 2011 heeft Genua een register geopend met alle traditionele winkeltjes die geopend zijn in de 19e en 20ste eeuw. Deze winkeltjes worden soms nog gerund door dezelfde families. Zo probeert Genua de historie te behouden en deze te introduceren aan de toeristen. Er is een commissie die beslist welke winkel de naam “bottega storica” mag dragen. De bedrijven moeten minstens 70 jaar oud zijn en een toevoeging zijn voor de architectuur in Genua.

Chocoladegenua chocolade

In via SanLorenzo vinden we een oude chocoladefabriek van Romeo Viganotti. De ingang is verborgen in het steegje  Vico dei Castagna nr 14 zonder een duidelijk bordje op de deur. De mensen die hier komen weten dat ze hier moeten zijn. Dit geeft de persoonlijkheid van een Genovees goed weer. Ze houden er niet van om over zichzelf op te scheppen of duidelijk zichtbaar te zijn. Eenmaal binnen komt je in een chocolade paradijs. Oude machines en oude planken gevuld met zoetigheid in alle vormen en maten en de sterke geur van donkere chocolade. Er worden nog steeds een aantal oude machine gebruikt en een aantal oude recepten gevolgd. Naast chocolade verkopen ze hier ook cake, snoep en ijs.

Ligurische lekkernijen.

Een restaurantje ook onderdeel van “the botteghe storiche” heet Sà Pesta. Het restaurant opende zijn deuren in 1889. De gasten zijn vooral Genovese locals die hier voor een lekkere maaltijd komen maar ook om samen bij te praten. Een lokaal gerecht is “trofie al pesto”. Een spiraal gevormde pasta uit Ligurië met een saus van basilicum, Ligurische olijfolie, pijnboompitten, zeezout, Parmezaanse kaas en knoflook. Wanneer je hier wilt eten is het wel aan te raden om te reserveren.

Op het moment staan er ongeveer dertig traditionele winkeltjes in het register, van een macelleria (slagerij) tot een pasticceria (banketbakkerij), van een fabbrica cioccolato (chocoladefabriekje) tot een farmacia (apotheek) en van een libreria (boekhandel) tot een barbiere (barbier).

De toeristenbureaus in Genua organiseren regelmatig een tour langs deze historische winkeltjes. Zij vertellen over de herkomst van deze winkels maar laten je ook de lekkernijen proeven.

Voor meer informatie kun je kijken op visitgenova.it/en/store

Genua heeft het allemaal. Luxe barok-panden,  één van de best bewaard gebleven middeleeuwse stadscentra van Europa en een moderne boulevard met allemaal terrasjes aan zee voor een lekker glaasje prosecco. En toch is Genua op geen manier een toeristische “hotspot”. Maar dat is ook de charme van de stad.

Genua is goed te bezoeken vanuit Camping RioRequesa. De stad is goed bereikbaar met de auto maar je kunt ook de trein nemen vanuit Sestri Levante. Je bent dan snel in de drukke gezellige stad om vervolgens s`avonds weer lekker in de rust terug te keren naar de camping.

beoordeel deze KCI-Camping
Geplaatst in Toerisme Italië, Uncategorized.

Hoi, Ik ben Peter. Oprichter van KCI kleinecampingsitalie.eu ,VAI vakantieaccommodatiesitalie.com en mede eigenaar van Agriturismo en kleine camping Villa Bussola in het zuiden van Le Marche

Geef een reactie